Over

De Nationale Voorleeswedstrijd is in 1993 door Stichting Lezen in het leven geroepen om het leesplezier in groep 7 en 8 te stimuleren. In de meer dan 25 jaar dat de wedstrijd bestaat is deze uitgegroeid tot de op één na grootste leescampagne (na de Kinderboekenweek) voor het basisonderwijs in Nederland. Jaarlijks doet bijna vijftig procent van de basisscholen mee aan de wedstrijd. Voor scholen die deelnemen aan de Bibliotheek op school maakt deelname aan De Nationale Voorleeswedstrijd deel uit van hun leesbevorderingsbeleid.

De Nationale Voorleeswedstrijd is bedoeld voor het regulier basisonderwijs. Scholen die meerdere zelfstandige locaties hebben, kunnen met deze locaties afzonderlijk deelnemen.

Deelnemersaantallen

In het schooljaar 2023-2024 deden er 3.569 scholen mee aan de 31e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. In de schoolrondes lazen de meeste kinderen voor uit de boekenserie Juf Braaksel van Carry Slee. De meest voorgelezen auteur was Roald Dahl.

Een overzicht van de deelnemersaantallen en de favoriete schrijvers en boeken van de afgelopen jaren.

Voorleesfinale-2024-074-foto-Annemarie-Terhell-scaled

De Nationale Voorleeskampioen

De landelijke finale is altijd weer een spannende en feestelijke middag. De 12 provinciale kampioenen strijden dan om de titel De Nationale Voorleeskampioen. De winnaar krijgt een boekenbon en een trofee mee naar huis en de wisseltrofee voor zijn of haar school. Tevens wordt de winnaar een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag, met een belangrijke rol bij exposities en evenementen.

Meer Voorleeswedstrijden

De Nationale Voorleeswedstrijd is niet de enige voorleeswedstrijd! In Nederland is er ook nog een wedstrijd voor de brugklas (Read2Me!). Ook buiten de grenzen strijden kinderen om de titel de Nationale Voorleeskampioen. Duitsland, Rusland, Polen, Frankrijk, de Armenië en Letland hebben eveneens een voorleeswedstrijd.

logo stichting lezen

Stichting Lezen

Stichting Lezen is het landelijke kennis- en expertisecentrum voor leesbevordering en literatuureducatie. Als onderdeel van het algemene lees- en literatuurbeleid van het Ministerie van OCW zet Stichting Lezen zich als ondersteunende instelling in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS) in voor het verbeteren van het leesklimaat en de leescultuur.

De belangrijkste doelgroep zijn kinderen en jongeren van 0 tot 20 jaar. Stichting Lezen stimuleert ouders/verzorgers, bibliotheekmedewerkers, leerkrachten en docenten om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren een omgeving hebben die hen de kans biedt om het plezier in lezen te ontdekken en boeken te kiezen die aansluiten bij hun belangstelling. Zo kunnen ze uitgroeien tot blijvende lezers. Om dat te bereiken stemt Stichting Lezen bestaande activiteiten op het gebied van leesbevordering en literatuureducatie op elkaar af en stimuleert zij methodieken en instrumenten die vernieuwend zijn.